Investeren in LMNP: Status, Voorwaarden en Voordelen

De LMNP is vooral de status die wordt toegekend aan eigenaren die hun gemeubileerde woning verhuren, voordat het een belastingvrijstellingssysteem was. Maar wees voorzichtig, om te kunnen beleggen in LMNP en te profiteren van belastingvoordelen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen…

Is beleggen in LMNP iets voor u? Hier vindt u alles wat u moet weten over de status, de deelnamevoorwaarden, maar ook de vele voordelen van niet-professioneel gemeubileerde verhuur.

Goed om te weten:

De in dit artikel genoemde belastingvoordelen zijn voorbehouden aan belastingbetalers die hun fiscale woonplaats in Frankrijk hebben.

Wat is de status van LMNP (Niet-Professioneel Gemeubileerd Verhuurbedrijf)?

Het niet-professioneel gemeubileerde verhuurbedrijf: definitie van het statuut

De verhuurder van gemeubileerde huur kan genieten van het LMNP-statuut zolang de huurprijzen die hij gedurende het jaar ontvangt lager zijn dan:

  • € 23.000;
  • 50% van het beroepsinkomen van het belastinghuishouden.

Daarnaast heb je de status van professioneel gemeubileerd verhuurbedrijf.

Belasting op de LMNP-status

U moet weten dat het verhuren van gemeubileerd onroerend goed fiscaal gezien van nature een commerciële activiteit is. Als u als individuele verhuurder echter een gemeubileerde woonruimte wilt huren, profiteert u van een specifiek statuut; die van een niet-professioneel ingericht verhuurbedrijf.

In tegenstelling tot kale huur (zonder meubilair), waarbij de huur wordt geclassificeerd als inkomen uit vermogen, worden de huren hier belast in de categorie industriële en commerciële winsten (BIC).

Investeren in LMNP: micro BIC of echte kosten?

Door een leegstaande woning te huren, heeft u de keuze tussen het microlandregime (en profiteert u van een forfaitaire korting van 30% op de geïnde huur) en het reële regime waarbij u bepaalde kosten kunt aftrekken.

Bij LMNP is het hetzelfde, u kiest voor een van de volgende twee belastingregimes:

  • De micro bic: forfaitaire verlaging van 50% (71% in het geval van de verhuur van gastenkamers en toeristische woningen);
  • Het eigenlijke regime: aftrek van de kosten betaald voor de exploitatie van de gemeubileerde woning (voorbeeld van aftrekbare kosten: rente op leningen, belastingen, verzekeringen, mede-eigendomskosten, onderhoud, enz.) en afschrijvingen.

In beide gevallen vindt de aftrek plaats op de geïnde brutohuur.

In de meeste gevallen is het echte regime interessanter, maar het vereist een strengere boekhouding of zelfs een beroep op een accountant om uw belastingheffing te optimaliseren.

De microbic en echte dieetdrempels in LMNP

Bij gemeubileerde huurwoningen is het microbic-regime het standaardregime als een drempel van € 72.600 (of € 176.200 voor een toeristenwoning of bed & breakfast) aan bruto jaarhuur niet wordt overschreden. Omdat het LMNP-statuut echter beperkt is tot € 23.000, zullen deze drempels in geen geval bereikt worden in het kader van dit statuut.

De keuze voor het echte LMNP-regime is daarom een ​​vrijwillige keuze.

Goed om te weten:

Als u besluit voor het echte regime te kiezen, moet u dit vóór 01/02 van het lopende jaar aanvragen en minimaal 4 jaar in het reële regime blijven.

Wat zijn de voorwaarden om van de LMNP-status te profiteren?

Naast de eerder genoemde voorwaarden – het niet overschrijden van een jaarlijkse huurdrempel van € 23.000, en het niet maken van deze inkomstenbron tot de belangrijkste bron van het huishouden – zijn er nog andere voorwaarden waaraan moet worden voldaan om van LMNP te kunnen profiteren.

De formaliteiten die nodig zijn om in LMNP te investeren

Om de status van niet-professioneel gemeubileerd verhuurbedrijf te verkrijgen, moet u:

  • Vul het P0i-formulier in dat beschikbaar is op de website van de overheid
  • Stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar de griffie van de rechtbank van koophandel
  • U ontvangt een SIRET-nummer dat gelijkwaardig is aan de registratie om uw activiteit als niet-professioneel gemeubileerd verhuurbedrijf te starten.
  • Heeft u uw gemeubileerde woonruimte al verhuurd, dan heeft u 15 dagen de tijd om uw inschrijfverzoek in te diene
  • Wist je dat? Sinds de financieringswet van 2020 is registratie in het RCS (handels- en vennootschapsregister) niet langer verplicht voor de LMP-status.
Woninggerelateerde criteria voor investeringen in LMNP

Om van het LMNP-statuut te genieten, zijn er voorwaarden die specifiek zijn voor het type huurwoning:

De oppervlakte van de woning moet groter zijn dan 9 m2;

Gemeubileerde woonruimte moet voldoen aan fatsoenscriteria: de woonruimte moet aan een minimale inrichting voldoen. De lijst met te huren objecten en meubilair in LMNP kunt u raadplegen op de website van de publieke dienst.

Welke soorten eigendommen kunnen worden gehuurd in LMNP?

Om de activiteit van LMNP uit te voeren, kunt u in de volgende activa investeren:

  • Elk appartement of huis ingericht volgens de vereiste fatsoenscriteria;
  • Hotel- en toeristenwoningen;
  • Bejaardentehuizen;
  • Dienstwoningen (zakenreizigers, studentenwoningen, senioren- of toeristenwoningen);
  • Bed & breakfasts en landelijke lodges.

Wat is een dienstwoning?
Servicewoningen bieden onderdak aan een doelgroep door verschillende soorten aangepaste diensten aan te bieden (catering, wasserij, schoonmaak, professionele uitrusting, medische zorg, enz.). Als u een investeerder bent, is het huren van een woning in een toeristische residentie een sterk punt. Het belangrijke aspect van comfort voor de huurder wordt toegevoegd aan de voordelen van de LMNP die we hieronder beschrijven.

De voordelen van LMNP

De fiscale voordelen van de LMNP-status

Kiest u voor de eenvoud van microbic: de belastingvermindering zal zeker minder groot zijn dan in het echte regime, maar in vergelijking met kale huurwoningen wordt u slechts belast op de helft van de geïnde huur (30% in kale huur) . Zeker omdat de gemeubileerde huurprijzen over het algemeen hoger zijn, is dat een dubbel voordeel!

Als je kiest voor het reële kostensysteem: door de kosten voor huisvesting af te trekken van de inkomsten, kun je al snel helemaal geen belastingen meer betalen. Daarnaast kunt u de afschrijving op de woning en de inboedel aftrekken van het jaarinkomen. De afschrijving komt overeen met het waardeverlies van een onroerend goed of meubilair in de loop van de tijd, gekoppeld aan het jaarlijkse gebruik ervan.

Goed om te weten:
De afschrijvingen verminderen uw totale inkomen niet, maar worden in mindering gebracht op de huur die over het belastingjaar wordt geïnd. Indien er sprake is van een af ​​te trekken overschot, wordt dit overschot zonder tijdslimiet overgedragen naar volgende jaren.

Het grote voordeel van het LMNP-statuut is dan ook dat het u de mogelijkheid biedt om op lange termijn, deels belastingvrij, extra inkomsten te genereren.

De financiële voordelen van de LMNP-status

U kunt zonder bijdrage lenen om te investeren in LMNP!
Zoals bij elke huurinvestering kunt u heel gemakkelijk een banklening gebruiken als u van plan bent om in LMNP te investeren. In tegenstelling tot de financiering voor een hoofdwoning zijn financiële instellingen immers flexibeler en kunnen ze overeenkomen om het project te financieren tegen 110% (d.w.z. de prijs van de woning, notariskosten en financieringskosten) zonder dat u daar een eigen bijdrage aan hoeft toe te voegen.

Daarom raden wij u ten zeerste aan om contact op te nemen met uw bank om uw LMNP-investeringsproject te financieren, vooral omdat de rente fiscaal aftrekbaar is van uw geïnde huur!

Dienstwoningen zijn groeiende sectoren
Naast dat het vanuit het oogpunt van huurbeheer onbeperkt is, is er ook een groot financieel voordeel verbonden aan het investeren in dienstwoningen. Deze woningen voorzien in een sterke behoefte van de bevolking, en wel op een duurzame manier! De behoeften van studenten, senioren en toeristen zijn groeiende economische sectoren. U bent dus niet verantwoordelijk voor het zoeken naar huurders.

Als u investeert in een toeristische residentie, kunt u bovendien onder bepaalde voorwaarden enkele duizenden euro’s besparen door de btw op de aankoopprijs terug te vorderen. Raadpleeg ons investeringsaanbod in toeristische residenties die in aanmerking komen voor de LMNP-status.

Heeft u een investeringsproject in LMNP?
Om uw project te laten slagen, krijgt u steun van experts! Wij helpen u bij het vinden van de juiste woning voor uw project. Neem contact met uzelf op via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven